arh. Nicolae Țaric

A absolvit în anul 1976 Universitatea „Ion Mincu” din București, iar de-a lungul timpului, și-a pus amprenta pe diferite proiecte  impresionante în Brașov. Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România (OAR), iar în anul 1990 a pus bazele Agenției de Arhitectură și Design (ADA), care în scurt timp a devenit unul dintre cele mai prestigioase birouri de proiectare din țară. În câțiva ani, ADA a realizat proiecte remarcabile, inclusiv restaurarea clădirilor monumente istorice și dezvoltarea de clădiri în mediul urban. Centrul Civic și Valea Cetății pietonal Brașov, Turnul Ecaterinei, o prezență emblematică a cetății Brașovului, sunt câteva dintre proiectele care poartă semnătura arh. Nicolae Țaric. Portofoliul ADA impresionează prin diversitate, cuprinzând sedii de bancă, clădiri de birouri, facilități de producție și cercetare, hoteluri și locuințe, numeroase proiecte obținând recunoaștere și premii în cadrul competițiilor locale și naționale.

Drumul lui în Arhitectură începe în 1980, la Brașov, unde se va derula în următorii 43 de ani și unde continuă și astăzi. El este unul dintre arhitecții care a lucrat în ultimele două regimuri, cel comunist și cel al tinerei democrații de tranziție, așa cum s-a întâmplat încă de două ori în secolul 20, la trecerea peste cele două războaie mondiale, care au adus mari schimbări pentru România. Kos Karoly, Duiliu Marcu, G.M. Cantacuzino, Georges Cristinel și alții au conturat vremurile prin arhitectură cu o continuitate benefică, pe atunci. După 1989, alți arhitecți remarcabili au continuat să profeseze solid, ca în cazul lui Nicolae Țaric. 

Impactul activității sale asupra Brașovului și regiunii, dominat autoritar în perioada anterioară de Iancu Rădăcină este continuat de discipolul său, Nicolae Țaric prin planurile de urbanism, arhitectura în manieră proprie și restaurarea clădirilor de patrimoniu. Poate fi caracterizat ca un profesionist care nu face compromisuri, care își construiește minuțios convingerile și viziunea, consultându-se cu personalități și persoane relevante, creator de echipă, având întotdeauna o opinie critică și oferind leadership. 

Legat de intersecția om-natură în forma ei ideală, el consideră că amplasamentul, contextul precis determinat în spațiu, el îți dă lumina, soarele, noțiunea de volumetrie, distanțele convenabile, elementele de surpriză, accesele. Amplasamentul este elementul determinat al relației cu natura, baza pentru începerea oricărui proiect.

Arhitectura trebuie să fie utilitar-funcțională, să respecte principiile constructive și pe cele ale limbajului propriu: raport, ritm, proporție, volumetrie, relație lumină-natură.

Cine răspunde bine la toate, nu are cum să rateze … .intersecția om-natură/cât mai/ ideală!

Country
România
Events